Usługi na rynku zdrowia

ILC to należąca do Grupy NEUCA firma informatyczna, która powstała w 1991 roku.

Zajmuje się tworzeniem oprogramowania, informatyzacją przedsiębiorstw i firm związanych z branżą farmaceutyczną, medyczną oraz handlowo-usługową.

W 2014 roku spółka ILC, podobnie do lat ubiegłych, koncentrowała swoją działalność w obszarze rozwiązań informatycznych przeznaczonych na rynek apteczny oraz na projektach dla rynku detalicznego.

ILC DLA BRANŻY FARMACEUTYCZNEJ

Spółka kontynuowała rozwój zaawansowanych platform komunikacyjnych i raportowych dla rynku farmaceutycznego. Pozwoliło to GRUPIE NEUCA wprowadzić nowe oferty biznesowe przeznaczone dla niezależnych aptek. Nowe projekty cechuje niespotykana na rynku farmaceutycznym dynamika oraz pozytywny odbiór przez aptekarzy. Łatwość instalacji i wszechstronność zastosowań pozwoliły na wdrożenie tych rozwiązań w ponad 1400 aptekach.

W 2014 roku ILC wyprodukowała i wdrożyła platformę integracyjną umożliwiającą bezbłędne identyfikowanie produktów w danych z programów rynkowych. Poprawiło to wymiernie jakość raportowania i rozliczeń.

ILC DLA BRANŻY DETALICZNEJ

W branży detalicznej ILC kontynuowało współpracę ze swoimi strategicznymi klientami, realizując duże projekty rozwojowe.

ILC wraz firmą MICROSOFT zrealizowała projekt mobilnej platformy sprzedażowej przeznaczonej na rynek detaliczny. Projekt ten spotkał się z dużym zainteresowaniem w kraju oraz za granicą. Spółka ILC wraz z firmą MICROSOFT zamierza uruchomić masową sprzedaż systemu w pierwszej połowie 2015 roku.

W roku 2014 NEUCA MED pozyskała dziesięć przychodni lekarskich zlokalizowanych w województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, śląskim i kujawsko-pomorskim.

W naszych przychodniach świadczone są usługi medyczne dla ok. 30 tys. pacjentów w ramach podstawowej opieki zdrowotnej i ok. 10 tys. miesięcznie porad specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej. Świadczymy również usługi dla 17 tys. pracowników w zakresie medycyny pracy.

Współpracujemy z towarzystwami ubezpieczeniowymi (m.in. PZU, ALLIANZ, MEDICA, SIGNAL, GENERALI), a w ramach współpracy z firmami medycznymi (LUX MED, MEDICOVER, ENEL-MED, POLMED) obsługujemy pacjentów posiadających abonamenty zdrowotne w tych firmach.

W roku 2015 planowany jest dalszy rozwój sieci przychodni lekarskich.

Usługi reklamowe

Wielokanałowy marketing dla branży farmaceutyczno-medycznej

W 2014 roku agencja NEKK utrzymała współpracę z kluczowymi klientami oraz
pozyskała nowe firmy do współpracy w zakresie obsługi marketingowej. Najważniejszymi klientami NEKK są m.in. POLPHARMA, ADAMED, POLFARMEX, BIOTON, HERBAPOL POZNAŃ, ROCHE a do ich grona w 2014 roku dołączyli m.in. ANGELINI, USP ZDROWIE i NIVEA POLSKA.

NEKK rozwinął również współpracę z klientami z innych branż. Kluczową rolę nadal odgrywa współpraca z ERGO HESTIA, VW POZNAŃ czy ŻABKA POLSKA.

Agencja brała udział w kluczowych projektach dla GRUPY NEUCA, tj. opracowaniu i koordynacji społecznej kampanii informacyjnej „Leki tylko z apteki”, nowych wdrożeniach oraz odświeżeniu linii opakowań (150) Marki Farmaceuty APTEO® oraz wdrożeniach nowych produktów i kampaniach reklamowych marki PLUS DLA SKÓRY.

NEKK znacząco rozwinął kompetencje wsparcia sprzedaży w zakresie opracowania i wdrożenia programów lojalnościowych oraz rozwoju marketingu wielokanałowego (multichannel), stawiając na rozbudowę kanałów dotarcia do różnych grup docelowych, m.in. do lekarzy, oraz poszerzenie portfela usług. Znacząco wzmocnił kompetencje i zakres usług dział marketingu internetowego.

W 2014 roku NEKK opracował strategię odświeżenia wizerunku marki SYLIMAROL (HERBAPOL POZNAŃ) i przeprowadził kompleksową akcję marketingową, m.in. zmianę opakowania, ogólnopolską kampanię reklamową, w tym produkcję spotu telewizyjnego.

NEKK: Znaczące zmiany W 2014 roku

• rozszerzenie portfela usług z zakresu marketingu wielokanałowego, w tym wsparcia sprzedaży i nowych mediów
  • rozbudowa zespołów realizacyjnych oraz zamiana na większą siedziby NEKK w Poznaniu